Informacje podstawowe
Diagnostyka i badania
Leczenie
Specjalista radzi
Dla rodziny i przyjaciół
Wizyta u lekarza
Ważne adresy
Najczęściej zadawane pytania
Aktualności

czytaj aktualnosci z miesiąca: 

Żurawiny mogą poprawiać efekty leczenia raka jajnika.

Związki obecne w żurawinach mogą poprawiać skuteczność leków stosowanych w chemioterapii raka jajnika - zaobserwowali naukowcy z USA. Informację na ten temat podaje serwis internetowy EurekAleret.

Podstawową metodą leczenia raka jajnika jest chemioterapia z użyciem leków zawierających metal szlachetny - platynę, takich jak cisplatyna czy paraplatyna. Problem w tym, że komórki raka z czasem stają się oporne na taką terapię. Zwiększanie dawki leku może z kolei powodować groźne dla zdrowia skutki uboczne, np.uszkodzenie nerwów czy nerek.

Naukowcy z Uniwersytetu Rutgers wykazali teraz, że składniki soku żurawinowego mogą zwiększać wrażliwość raka jajnika na leki z platyną aż 6-krotnie. 

Testy prowadzono na hodowlach komórek raka jajnika opornych na działanie platyny. Część z nich poddawano działaniu różnych dawek ekstraktu z soku żurawinowego, a następnie stosowano lek paraplatynę. Najwyższa dawka wyciągu odpowiadała filiżance soku żurawinowego. 

Okazało się, że paraplatyna zabijała 6 razy więcej komórek eksponowanych na ekstrakt żurawinowy, w porównaniu z komórkami, na które nie działano tym wyciągiem. Ponadto związki z żurawin spowalniały podziały komórek nowotworowych.

Autorzy pracy uważają, że odkrycie można będzie w przyszłości wykorzystać do poprawy skuteczności leczenia raka jajnika. Dzięki niemu można też będzie zapobiegać poważnym skutkom ubocznym związanym ze stosowaniem dużych dawek leków z platyną. Naukowcy zastrzegają jednak, że zanim do tego dojdzie potrzebne będą jeszcze testy na pacjentkach.

Podkreślają jednocześnie, że ich praca jest w stadium eksperymentalnym i że pacjentki z rakiem jajnika nie powinny samodzielnie, bez konsultacji z lekarzem sięgać po jakiekolwiek metody terapeutyczne.

Na razie nie wiadomo w jaki dokładnie sposób żurawiny zwiększają efektywność leczenia raka jajnika. Badacze podejrzewają jednak, że jest to związane z zawartymi w żurawinach silnymi przeciwutleniaczami z grupy proantocyjanin typu A, które występują wyłącznie w tych owocach. Z dotychczasowych badań wynika, że mogą one blokować pewne białka pobudzające rozwój raka jajnika. Jak podkreślają naukowcy, składników zawartych w soku z żurawin nie można jednak traktować jako leków na ten nowotwór. 

Rak jajnika jest uważany przez lekarzy za znacznie bardziej niebezpieczny kobiecy nowotwór, niż rak piersi. Długo rozwija się bezobjawowo, a gdy już da o sobie znać, często jest w bardzo zaawansowanym stadium. Ze statystyk wynika, że śmiertelność z powodu tego nowotworu jest trzykrotnie wyższa niż z powodu raka piersi.

Naukowcy zaprezentowali wyniki swoich badań na 234 narodowym spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego. (PAP)